Meteorologia: la eina Portus, de Puertos del Estado

Estrenem una nova secció a la web a través de la qual compartirem amb vosaltres curiositats, pàgines web i aplicacions existents que poden servir per ajudar-nos a gaudir d’una bona jornada de navegació.

Comencem a abordar la meteorologia amb un web estatal que ens ofereix ports de l’estat. Ja fa molts anys que aquest organisme treballa per oferir previsions de gran qualitat. A banda dels butlletins escrits, haureu vist també alguna vegada els seus típics mapes de previsió amb fletxes que indiquen la direcció del vent i colors que assenyalen la seva intensitat. Des de fa uns pocs anys han desenvolupat un aplicació molt interessant per accedir a aquests i altres serveis: es diu Portus.

mapa de previsión viento y oleaje

Malgrat tenir algunes pegues en el desenvolupament de la seva interface, la navegació a través de dispositius mòbils i tauletes es fa molt complicada, Portus destaca com una eina molt interessant i amb moltes possibilitats si accedeixes des d’un ordinador. En accedir a través de l’adreça, http://portus.puertos.es/, arribarem a una pantalla que ens permet: d’una banda navegar per seleccionar la zona que ens interessa al mapa i per l’altre accedir als apartats de previsions, dades en temps real i dades històriques.

portus

Comencem així amb l’ús de l’eina. Amb l’ajuda de la barra de zoom que hi ha a l’esquerra i arrossegant el mapa ens col·locarem a la zona que ens interessi, cura amb triar massa zoom ja que en algun cas el sistema no funciona i caldrà allunyar-se una mica. Quan estiguem a la zona d’interès caldrà anar assenyalant la informació que ens interessa d’entre les ofertes en el llistat de la dreta.

viento intensidad y dirección

A partir d’aquí comencem a descobrir tot el que ens pot oferir l’aplicació. Per als melancòlics hi ha l’opció d’imprimir els butlletins a la manera antiga, apretant a la cantonada inferior esquerra. També podrem triar, a través de la consola de navegació temporal, el moment que ens interessa entre un lapse de tres dies i intervals de tres hores. Al costat de la consola trobarem una llegenda que ens recorda els barems d’intensitats i colors. Finalment, si d’entre les caselles de més a la dreta tenim seleccionada la casella de Taules / Gràfiques, podrem accedir a més utilitats al prémer sobre el mapa en els punts vermells que es troben emmarcats en una petita diana blanca.

gráfico tabla velocidad intensidad viento

En estrènyer aquestes dianes se’ns obrirà un menú en el qual podrem seleccionar les dades d’interès i automàticament ens apareixeran les taules o gràfics sota del mapa. Aquesta utilitat resulta ser la més interessant ja que et dóna accés a les boies que el sistema de Ports de l’Estat té repartides pel mar, podent així tenir informació més detallada. En aquest sentit, us convidem a seguir explorant l’aplicació en els apartats de Temps Real i Dades Històriques, ja que de la mateixa manera tindreu accés directe a aquesta i altres informacions aportades per aquestes boies.

rosa de los vientos

En el cas concret de Tarragona, resulta molt interessant accedir a la boia que es troba a la bocana del port comercial. Seleccionant la pestanya de Dades Històriques podrem accedir a gràfics com el superior, que ens mostren la freqüència i intensitat en què bufen els diferents vents a Tarragona. I a través de l’opció de Temps Real podrem saber, a part del vent que està bufant, un històric detallat dels últims dies; com el que mostrem aquí baix, que indica com bufa el mestral  per Tarragona.

mestralada febrero 2015Espero que hagi estat d’interès, en el propers posts ens endinsarem en altres pàgines de previsió meteorològica, perquè pugueu preparar-vos bé abans de fer-vos a la mar.

 

 

,