El valor del voluntariat

Jornada Portes obertesCada estiu al club de vela de la platja Llarga hi col·laboren voluntaris. En realitat no només a l’estiu, també cada vegada que s’organitza algun esdeveniment i fa falta un cop de mà. La seua tasca és canviant, des d’ajudar en qüestions purament logístiques fins a donar suport als monitors de vela i també al casal. Sense ells, tot seria més difícil i menys enriquidor. A nosaltres com a club ens aporten moltes coses però, i a ells?

Normalment els voluntaris són gent jove, la majoria encara a l’institut que formen part de l’equip de regates o que tenen alguna vinculació amb el club. D’alguna manera, tots els monitors han estat o són voluntaris en nombroses ocasions. Als adolescents, ser voluntaris els ajuda a sentir-se útils en una societat que menysté aquesta etapa de la vida, com si l’adolescència fos quelcom dolent que calgués passar i res més. És cert que és un període de canvis, d’adaptació, on cal aprendre a deixar de rebre constantment i passar a compartir, a donar. No obstant això, darrerament molts joves estan sobreprotegits, l’etapa formativa s’allarga i la inserció al món laboral cada vegada és més tardana. Independentment dels aspectes positius que això comporta, és cert que treballar ens ajuda també a realitzar-nos com a persones i ens aporta valors com ara el compromís, la puntualitat i sobretot la responsabilitat. El voluntariat comporta tot això i molt més, perquè té un component altruista que dignifica encara més la nostra tasca. I és que en la nostra societat mercantilista on prima el benefici i el pragmatisme, fer quelcom pels altres sense una retribució econòmica és gairebé una gesta.

A més a més, a la platja Llarga el voluntariat té altres valors afegits. En primer lloc, els joves estan a l’aire lliure, gaudint de la mar, de la natura i fent esport. Això vol dir que per  un moment deixen de banda els mòbils, les xarxes socials i les consoles. En segon lloc, treballar amb xiquets quan som ben joves, ens fa treure el nostre costat més adult, però també ens permet gaudir del nen que tenim a dintre. També ens enriqueix per exemple el cas contrari, fer un curs a una persona més gran que nosaltres i poder ensenyar-li alguna cosa que desconeix. Finalment, col·laborar amb altres joves amb una formació i unes inquietuds semblants pot servir als voluntaris per trobar uns models o referents més enllà dels docents i els pares i , sobretot,  per passar-s’ho bé i eixamplar els vincles.

IMG_1659En definitiva, ser voluntari significa adoptar un compromís, «és una manera de sentir-se viu i d’implicar-se en la història dels altres». A tots aquests voluntaris i voluntàries que han passat pel club i continueu fent-ho, gràcies per formar part de la nostra història.

,